Knjizevni konkurs

Milan Vracar 1980
Beograd

Centar za knjizevnu kulturu raspisao je konkurs za najbolju pricu. Celnici Centra su zeleli da konkurs bude organizovan na najvisem nivou, pa su u ziri pozvali poznate pisce, eminentne knjizevne kriticare i ugledne licnosti iz javnog zivota. Zirijem je predsedavao Steva Sreckovic, nas poznati, eminentni knjizevni kriticar i ugledna licnost iz javnog zivota.
Konkurs je naisao na odlican odziv i na adresu Centra je stiglo preko tri hiljade prica. Ziri je , posle dugog vecanja, doneo sledecu odluku:
Prvu nagradu, u iznosu od 1.000 evra, dobila je prica "Kako sam otkrio da saksija ima rupu" autora Nikole Savica.
Drugu nagradu, u iznosu od 750 evra, dobila je prica "Solja plafon crno" autora Ivana Vucetica.
Trecu nagradu, u iznosu od 500 evra, dobila je prica "Otisao sam do sanka i narucio kafu" autora Jovana Pavlovica.
Javnost je bila slozna u oceni da je konkurs bio veliki uspeh. Da nije bilo jednog radoznalog novinara, tako bi i ostalo. Novinar je zeleo da sazna nesto vise o autorima nagradjenih prica, i dosao je do zanimljivih otkirica.
Nikola Savic bio je pesudonim predsednika zirija Stevana Sreckovica. Neki podaci do kojih je novinar dosao ukazivali su na to da je Sreckovic i ranije na slicne nacine punio dzep.
Ivan Vucetic je poslednjih 18 godina bolovao od sizofrenije; narodski receno - bio je ludak. Jedan od odlika sizofrenih bolesnika je da njihov govor predstavlja "salatu od reci" - njihove recenice nemaju veze jedan sa drugom a cesto su im i reci u istoj recenici medjusobno nepovezane. Ni pisani govor im se, logicno, ne razlikuje od usmenog.
Jovan Pavlovic je kroz smeh priznao da je njegova prica nastalo tako sto je naslepo odabrao cetrdeset knjiga, iz svake nasumicno uzeo po recenicu, stavio jednu za naslov, a ostalih trideset devet razbacao slucajnim redosledom.
Komentarisuci blamazu koja je nastala, neko je rekao: "Takva je savremena knjizevnost." Ostalo je nejasno da li je to bila kritika, odbrana ili samo opis.

Pančevački Dom omladine raspisuje konkurs za Zbornik poezije i kratke proze mladih s prostora eks-Jugoslavije – „Rukopisi”.

Нема коментара:

Постави коментар